• Novinky

            • Koncert s kvietkami....

            • Deň matiek

              Starí otcovia hovorili: „ Studený máj, v stodole raj.“ Aj keď nám na tele bolo chladno, ale nevadilo nám to, pretože 12. máj bola 1. májová nedeľa. To znamená, že naše mamky mali sviatok. Vystúpenie naplnené emóciami. Mamičkám sa leskli oči od dojatia a my učiteľky sme boli hrdé na našich zverencov zo zušky.  Bola to veselá nedeľa, plná hudby, spevu, divadla a tanca.

            • Hej, ale nám bolo veselo....

            • Krajské kolo Hviezdoslavovho Kubína 2019

                  2. mája otvorili Hviezdoslavov Kubín naše Zvončeky z Kapušian a svojím predstavením Múdry Maťko a hlupáci rozosmiali všetkých divákov.

                 6. máj nás Divadlo Jonáša Záborského privítalo s otvorenou náručou na Krajskom kole Hviezdoslavovho Kubína. Zvončeky z Kapušian I. veselo zazvonili a rozohrali básne D. Heviera z knihy S deťmi sa dá dohodnúť a umiestnili sa v zlatom pásme s návrhom na postup na celoštátne kolo Hviezdoslavovho Kubína. Zvončeky želáme vám divadelne „ Tfuj, tfuj, tfuj zlomte väz.“

            • VYKUKLO SLNIEČKO ZA RÁNKA.....

            • JARNÝ KONCERT

              Karin: Nás všetkých zobudila jar, všetci sa tešíme, že je konečne teplo.

              Katka: Akosi Ti to nevychádza, keď pozerám vonku.

              Karin: Aj tak sa oteplilo. Tráva sa zelenie, púpavy kvitnú.

              Katka: Jednoducho sme si povedali, prečo si k tomu nezahrať a nezaspievať.

              Karin: a pekne veselo privítať jar.

              Takto štebotavo začali Jarný koncert moderátorky – herečky SZUŠ Kapušany a veru deti vítali jar a zdravili prvé prichádzajúce slnečné  lúče.  Kultúrny dom sa rozozvučal a zaplnil hudbou a piesňami. Na záver žiaci LDO zahrali víťazné predstavenie Maťko a hlupáci, i keď počas neho šarapatil škriatok nezbedník, herci sa nezľakli a hru dokončili. Záver patril moderátorkám Aničke, Nelke a Elisabeth.

              Anička: Milí priatelia, náš jarný koncert je privítaním nového života v prírode a v nás. Do žíl sa nám nalieva nová sila a chuť niečo sadiť, tvoriť, opravovať.

              Elisabeth: A nemusia to byť len naše zútulnené príbytky, ale aj srdcia.

              Nelka: Krásnu jar a príjemné prežitie Veľkonočných sviatkov Vám želá Súkromná základná umelecká škola Kapušany.

            • Krajská prehliadka detskej dramatickej tvorivosti

            • Rozprávkový Stropkov

              Rozprávkový Stropkov je súťažná prehliadka mladých hercov a divadelných predstavení, ktoré si pripravili. Tento rok žiaci SZUŠ zaujali odpornú porotu a  Zvončekom z Kapušian udelili 1. miesto s návrhom na postup na celoštátnu prehliadku. Náš Maťko zaujal aj obecenstvo a detskú porotu a tak si Maťko priniesol do Kapušian aj cenu mesta Stropkov.

               

              DRŽÍME VÁM PALCE NA CELOŠTÁTNEJ PREHLIADKE...

            • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN

            • Súťaž detských recitačných kolektívov

              Detské recitačné kolektívy sa ukázali ako sa vedia hrať so slovom dňa 5.4.2019 v DJZ a oba Detské recitačné kolektívy sa umiestnili v zlatom pásme. Najmladšie Zvončeky vysvetlili porote, čo by robili, keby boli dospelé a ich starší kamoši hrali pásmo Školáci od Daniela Heviera.  Starší žiaci postupujú na Krajskú prehliadku detských recitačných  kolektívov.  Veľa šťastia školáci.

            • Haló, haló, škola volá....

            • Zápis budúcich prváčikov do ZŠ s MŠ Kapušany

              Dňa 8.4.2019 bol výnimočný a krásne slnečný deň. Veľký škôlkári prišli, aby na jeseň boli malí žiaci. SZUŠ-kári im zahrali, zaspievali a herci im ukázali, že aj rozprávkové bytosti musia chodiť do školy. Princezná, víla, ježibaba a čertík malých školákov potom odviedli do naozajstných školských tried. TFUJ, tfuj, tfuj.. držme im palce.

            • DIVADELNÁ SÚŤAŽ

            • Tália

              Prehliadka detskej dramatickej tvorivosti sa uskutočnila 19.3.2019 v priestoroch malej scény  DJZ

               v Prešove. Vo vyrovnanom dramatickom súboji sa stretlo šestnásť detských kolektívov. Naši herci z DDS Zvončeky z Kapušian sa predstavili hrami Nie sme zlí a Múdry Maťko a hlupáci.

              Víťazným predstavením sa stalo Múdry Maťko a hlupáci s postupom na krajskú prehliadku Rozprávkový Stropkov.  Strieborným pásmom porota ocenila predstavenie Nie sme zlí.

            • DEŇ DIVADLA A MAREC MESIAC KNIHY

            • KONCERT V DENNOM STACIONÁRI

              27.3.2019 sme sa všetci stretli v priestoroch denného stacionára, aby sme si pripomenuli pre nás divadelníkov a hudobníkov významný deň - DEŇ DIVADLA. Zároveň sme chceli ukázať naším starým rodičom ako sa nám darí a ako nám to hrá. Keďže je marec mesiac knihy výtvarníci pripravili darčeky - záložky do kníh. Po koncerte sme všetci dostali sladkú odmenu. MŇAM.   

               

                                                                                                Ďakujeme

            • E, A, D, G

            • Nie, nie je to náhodný generátor písmen. Takto sa volajú struny na husliach a rovnaký názov má aj súťažná prehliadka Prešovského kraja v sólovej hre na husliach žiakov základných umeleckých škôl.

              Naša žiačka prípravného štúdia  Ninka Dirdová sa v 1. kategórii umiestnila v bronzovom pásme.

              Blahoželáme

            • PRED ŠTEDRÝM DŇOM

            • Starostovský punč

              Dňa 23.12.2018 sa naši žiaci zúčastnili charitatívnej akcie, počas ktorej žiaci zaspievali a predniesli vinše z predstavenia PERINBABA. 

            • PERINBABA

            • Perinbaba zasypala náš kraj...

              Nebojte sa , zasypala ho 21.12.2018, pretože mladí umelci z kapušianskej SZUŠ – ky  ju privolali divadelnou hrou o nej. Na javisku sa ukázala sedemdesiat hercov, tanečníkov, spevákov a hudobníkov a všetkým nám bolo veselo a čarovne, pretože vďaka rodičom žiakov SZUŠ a ZŠ s MŠ Kapušany sme všetci pričarovali Vianoce chorobou skúšanej rodine.

              Podarilo sa nám vyzbierať 350 €, rodina všetkým ďakuje.

            • KONCERT K VZNIKU ČSR

            • "Dňa 26.11. 2018 o 17:00 hod. sme si zacestovali v čase." Mišo Kasala

              Pripomenuli sme si vznik ČSR dobovými piesňami, hudbou a básňami. Som veľmi rád, že som bol na javisku." - Ondrej Onder

            • Hviezdoslavov Kubín

            •      Krajské kolo Hviezdoslavovho Kubína, ktoré sa uskutočnilo dňa 2.5.2018 otvorili žiaci SZUŠ Kapušany hrou YOUTUBERI.

                   Vysmiatí malí recitátori pri predstavení zabudli na trému a určite sa im vďaka našej divadelnej hre lepšie súťažilo.

            • ROZPRÁVKOVÝ STROPKOV

            • Dňa 19.4.2018 sa naši YOUTUBERI prvýkrát predstavili na krajskej súťažnej prehliadke detskej dramatickej tvorivosti ROZPRÁVKOVÝ STROPKOV. Žiaci 1. roč., 2. časti, 1. stupňa SZUŠ Kapušany zaujali porotu veselým spracovaním aktuálnej internetovej témy. Tá ohodnotila ich tvorivé pôsobenie na divadelných  doskách  strieborným pásmom.

            • Beseda s tetou Betkou

            • 21. marca 2018 naši deviataci zo ZŠ Kapušany bojovali počas monitoru so slovenským jazykom a matematikou. My ostatní  sme zavítali do Kultúrneho domu v Kapušanoch, aby sme sa stretli so skutočnou tetou spisovateľkou, Alžbetou Verešpejovou, ktorá píše knihy pre deti a  divadelné hry.

                    Zistili sme, že napísať knihu nie je až taká sranda, ....ale zároveň aj je. Už vieme, že aj tety spisovateľky sú mamkami a vedia,  aj variť a upratovať, že im radosť robia deti, a že svet je úžasné miesto. Príjemný, veselý rozhovor o všeličom  spestrili hudobnými a hereckými vstupmi

               žiaci SZUŠ Kapušany.

              Teta Betka ďakujeme a tešíme sa, že nás opäť navštívite.

                                                                                                                    Vaši čitatelia zo ZŠ Kapušany

            • Marec mesiac knihy

            • Marec bol ustanovený v roku 1955 ako mesiac knihy na podporu čítania  obyvateľstva. Výber tohto mesiaca nebol náhodný. Matej Hrebenda, ktorý knihy šíril, zachraňoval, zbieral, rozdával a miloval, sa v tento mesiac narodil aj umrel.

                    Ani naša voľba uskutočniť podujatia Klasika v Dennom centre Kapušany a Literárny večer

               dňa 16.3.2018 nebola náhodná. Práve v tento deň v roku 1880 umrel Matej Hrebenda a iný milovník ľudovej slovesnosti, Pavol Dobšinský, sa pred 190 rokmi narodil.

                     Seniori si vypočuli  úryvky z diel Mila Urbana, Janka Jesenského, Zuzky Zgurišky a Ema Bohúňa

              v podaní hercov Miriamy Fedorkovej (DAD Prešov) a Lukáša Šeptáka (DJZ Prešov). Hudobné bonbóniky vždy zelených melódií ponúkli Jitka Lukáčová a Ladislav Žilík, pedagógovia SZUŠ Kapušany.

                         Literárny večer sa niesol v duchu súčasnej tvorby, ktorú opäť predčítali spomínaní, prešovskí herci. O navodenie príjemnej atmosféry sa postaralo hudobné zoskupenie MUSe trio s dielami hudobných klasikov, ale i súčasnej filmovej hudobnej tvorby.

                     Dve príjemné akcie v jeden nepekný, sychravý, jarný deň. Každý, kto prišiel neľutoval, že rozprestrel dáždnik nad hlavou a meral kroky buď do Denného centra Kapušany alebo na Obecný úrad v Kapušanoch.

                                                                                                                                      Mgr. Irena Kasalová, DiS. art.